Møre og Romsdal klar for Mission: Impossible

Snart er det endelig klart for Norges-premiere på det syvende kapittelet i Mission: Impossible-serien, med undertittel Dead Reckoning – Part One. I rollene møter vi igjen Tom Cruise som Ethan Hunt, og et galleri av skuespillere som Rebecca Ferguson, Haley Atwell, Simon Pegg, Pom Klementieff og Esai Morales.

Tom Cruise og regissør Christopher McQuarrie valgte seg Rauma og Helsetkopen i Stranda kommune for de første opptakene til storfilmen. Fra slutten av august til begynnelsen av oktober 2020 var  hundrevis av norske leverandører og fagfolk i sving for det som regnes som den største innspillingen på norsk jord noensinne.

-Det norske landskapets dimensjoner og skjønnhet har satt et uutslettelig og avgjørende avtrykk på filmen vår, uttalte McQuarrie da opptakene på Vestlandet var ferdig.

Det var derfor ikke overraskende at nettopp Norge nå pryder filmens offisielle plakat og lanseringsmateriell.

Verdenspremieren gikk nylig av stabelen i Roma, før turen gikk videre til en storstilt London-premiere, der Leicester Square for anledningen var innrammet i Hellesylt- og Raumabilder.  


Vestlandet var rammen da Tom Cruise lanserte Mission: Impossible på Leicester Square.

-Det norske landskapets dimensjoner og skjønnhet har satt et uutslettelig og avgjørende avtrykk på filmen vår, og minnet oss på at alt er mulig, uttalte regissør Christopher McQuarrie etter endt opptak i Norge. Her i intervju (til høyre) i forbindelse med premieren i London.


Store ringvirkninger for regionen

-Vi merker at alle filmene og dramaseriene fra vår region er med å trekke spesielt flere amerikanere, og at de er fascinert over at det har vært så mange store innspillinger her, sier reiselivssjef Torunn Dyrkorn i Visit Nordvest.

Medier fra hele verden rapporterte nærmest daglig fra innspillingen i Hellesylt og Rauma. Reiselivssjefen ser frem til at millioner verden over nå får oppdage regionen.

-Vi gleder oss til å se hvordan Raumabanen og Kylling Bru blir vist frem på lerretet. Det var nesten surrealistisk da opptakene pågikk i regionen, med hele Hollywood-sirkuset som satte sitt tydelige preg med fullt av crew, utstyr, avstengte områder og en Tom Cruise i kjempehumør som snakket med lokalbefolkningen, fortsetter Dyrkorn.

Lokale butikker noterte en omsetningsvekst på 88% de fire ukene innspillingen varte. Det regnes med at 80 - 90 millioner kroner ble lagt igjen til lokale leverandører. Over 900 personer var involvert i produksjonen, som forbrukte anslagsvis 200 millioner kroner gjennom Norges-oppholdet.

–Reiselivsnæringen i Møre og Romsdal er svært glad for alle filminnspillingene i fylket. Det betyr mye både i markedsføringssammenheng, og for verdiskapingen rundt innspillingene. Mange av filmene kommer her på høsten og våren når det er god kapasitet hos overnattingsbedriftene, noe som gir økte inntekter og arbeidsplasser, sier Tom Anker Skrede hos Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Fra Mission: Impossible til Succession

Tom Cruise har god utsikt over Sunnylvsbygda fra fjellplatået ved Helsetkopen. Motorsykkelhoppet vurderes allerede som et av filmhistoriens mest komplekse stunt. Foto: Paramount Pictures.

Per Henry Borch og Tor Arne Øvrebø fra Truenorth Norway AS var ansvarlig for den norske delen av produksjonen.

-Innspillingen har vært en fantastisk erfaring for oss og hele det norske teamet, og setter Norge på kartet som filmdestinasjon, sier Borch. -Det har vært en ære å jobbe sammen med talentfulle mennesker fra hele verden og skape noe så spektakulært.

Ålesund-baserte Steve Michael Røyset er en av de lokale fagfolkene som har bidratt på Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One. De siste årene har han vekslet mellom internasjonale storproduksjoner og norske filmer som årets store Amanda-favoritt, La Elva Leve av Ole Giæver.

-Internasjonale produksjoner blir et lokomotiv for oss i bransjen. Det gir inspirasjon, en unik erfaring og et kompetanseløft som vi kan ta med oss inn i norske produksjoner, sier Røyset.

Thor Erik Løkken fra Dagslys AS supplerer:

-Etter hver eneste internasjonal jobb jeg har vært med på som lysmester, fra Mission: Impossible til Succession, så rekrutterer vi flere teknikere. Vi får budsjetter til å gjøre de store riggene, og det er fascinerende å se hva som er mulig å få til. Hadde det vært mer forutsigbarhet rundt disse jobbene, kunne vi investert mer i folk, utstyr og studio. Internasjonal produksjon er avgjørende for å øke kapasiteten i norsk filmbransje, legger Løkken til.

Filmproduksjon i verdifulle naturlandskap

Helsetkopen. Foto: Simen Sjøkvist, Destinasjon Ålesund & Sunnmøre.

Etter innspillingen av Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One har Truenorth Norway AS vært tilbake i Rauma med både Succession, og den kommende storfilmen The Gorge, som har Miles Teller og Sigourney Weaver i hovedrollene.

-Produksjoner av denne størrelsen er svært komplekse, og har omfattende behov. Det er helt avgjørende å vite at man har en kommune og et samfunn som stiller opp, og det vet vi at vi får i Sunnmøre og Romsdal, sier Borch.

Rauma-ordfører Yvonne Wold besøkte settet til The Gorge, og lot seg begeistre av produksjonen.

-De jobbet i et landskapsvernområde, og det er fascinerende å se hvordan det sørges for fullstendig sporløs ferdsel og å unngå fotavtrykk, uttaler Wold.

Også Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One gjorde opptak i verdifulle naturområder. En stor rampe ble bygd på Helsetkopen, 1246 meter over havet med et fritt fall på flere hundre meter ned mot Sunnylvsbygda. Alt fra stillas, plattformer, aggregat, toalett, og betongelementer for sikring av utstyr ble fraktet opp til fjellet.

Stranda kommune gav tillatelse til opptakene under forutsetning av at alt skulle være ryddet og tilbakeført. Hans Marius Ringdal, Svein Magne Frøysadal og flere lokale fikk oppdrag med å gjennomføre den detaljerte ryddeaksjonen i fjellsiden og på platået.

- Det var fantastisk flott ryddet, det var nesten ikke mulig å se at det hadde vært rigget store installasjoner og vært stor filmaktivitet der. Det var som før, og ryddigere enn å komme inn i mange hager, uttalte Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad til lokalavisen. -Filmselskapet har gjort ein kjempejobb rett og slett, samstemte Jørgen Helset, som er grunneier på Helsetkopen.

Norge som Kashmir, Alaska og Alpene

I Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One ender Ethan Hunt opp på Orientekspressens ferd gjennom Østerrike, og det er disse scenene som er filmet i Norge.

-Det er stas når Norge får fremstå som Norge også i filmhistorien, men fra vårt perspektiv er det faktisk ekstra moro når vi får vist frem at Norge kan brukes kreativt som andre steder i verden, sier filmkommisjonær Sigmund Elias Holm.

-Det vestnorske landskapet er mangfoldig. Regionen har tidligere fremstått på lerretet som både Sveits, de italienske alper, Russland, Grønland, Nordpolen, Kashmir, Alaska, Svalbard, og fiktive planeter som Hoth og Caladan, fortsetter Holm.

-I likhet med andre filmkommisjoner, er dette en kvalitet ved regionen som vi fremmer aktivt overfor bransjen. At vi kan fremstå som andre regioner i verden, gjør naturligvis at tilfanget av prosjekter som kan legge innspilling til regionen blir større, avslutter han.


Stranda og Rauma

Utvalgte filmer og serier helt eller delvis innspilt i Stranda og Rauma kommune

 
Forrige
Forrige

Velkommen til Dokumentarkonventet 2023

Neste
Neste

Påmelding bransjesamling og seinsommarfilmfest